mobil logo web logo
REGISZTRÁCIÓ
NÉV EGYÉB ELNEVEZÉS
Szilva Prunus domestica
GALÉRIA
LEÍRÁS

Szilva - Prunus domestica
Taxonómia:
Család: Rosaceae, Nemzetség: Prunus

Morfológia és biológia:
A fa 6-15 m magas, széles vagy keskeny koronaforma jellemzi. A fiatal hajtások csupaszok vagy nemezesek, vörösesbarna vagy zöldessárga színűek, enyhén szögletesek. Az ágak és vesszők sötétbarna-szürke színűek repedezett kéreggel. A levél elliptikus vagy ovális, 4-10 cm hosszú és 2,5-5 cm széles, enyhén fogazott szélű. A levél színe sima és sötétzöld, a fonáka enyhén molyhos, világos vagy szürkészöld. A virágok átmérője 2,5 cm, 2 (ritkán 1-5) virág alkotja a virágzatot. A szirmok fehérek néha zöldes árnyalattal. A gyümölcsök: kicsi 6-10 g, nagy 50-70 g, 2-7 cm hosszú, 2-4 cm széles. Különböző formájúak lehetnek, lapos-ellipszis, hosszúkás-ellipszoid, színe ibolya, sárga, halványzöld, zöld, piros, gyakran kékes-szürke a viaszos bevonattól. A gyümölcshús sűrű, kompakt, lédús, édeskés-savanyú. Kromoszómaszáma 2n = 48.

Elterjedés:
A vad faj nem található. Feltételezhetően a cseresznyeszilva és a kökény természetes hibridje, a Kaukázusból származik, ahol termesztésbe vonták. Egész Európában közkedvelt és termesztett faj.

Ökológia:
A fajták fagyállósága különbözik. A leginkább igénytelen fajták -55°C-ig bírják a fagyot, ezért mindenhol lehet termeszteni, ahol gyümölcs termesztés lehetséges. A vegetáció akkor kezdődik, amikor az átlagos napi hőmérséklet eléri a 6-8°C-t. A hajtások a virágzás kezdete után indulnak fejlődésnek. Kedveli a termőtalajokat, meglehetősen sekély talajvízzel. Kedvező a nedves, laza, jó vízelvezető, könnyen melegedő talaj mely tápanyagokban gazdag. Az agyagos talajokat nem kedveli, erősen nedves és hideg talajon nő, a tavaszi fagyoktól szenved. Az aszályt nem tűri jól. A magas talajvíz negatív hatással van a fákra. A hideg, esős időjárás és szél kedvezőtlen a beporzás és a megtermékenyülés időszakában. A legtöbb faj nem önporzó.

Gazdasági érték:
A gyümölcsök legfeljebb 21% cukrot, legfeljebb 3% savakat, kb. 1% tannint, kb. 1% pektint, legfeljebb 22 mg / 100 g C-vitamint tartalmazhatnak. Termését friss gyümölcsként, aszalványként, tartósítva, dzsemek, lekvárnak vagy szeszesitalgyártásban használják fel. Átlagos termelékenység hektáronként 12-16 tonna. A fák átlagos élettartama 20-50 év.

FENOLÓGIAI ÁLLAPOT
Nyugalmi állapot
Rügypattanás
Fehérbimbós állapot, virágzás
Terméskötődés, gyümölcsnövekedés
Termésnövekedés
Érés, szüret
Letermett fák