mobil logo web logo
REGISZTRÁCIÓ
NÉV EGYÉB ELNEVEZÉS
Sárgarépa és petrezselyem Daucus carota subsp. sativus, Petroselinum tuberosum
GALÉRIA
LEÍRÁS

Sárgarépa – Daucus carota subsp. sativus

Taxonómia: Család: Apiaceae, Nemzetség: Daucus

 

A sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus) fontos zöldségnövény, jelentős vitaminforrás. A vadon előforduló, Európában és Délnyugat-Ázsiában őshonos vadmurok (Daucus carota) háziasított alfaja. A nemesített változat a vadhoz képest jóval nagyobb répatesttel rendelkezik, ízletesebb és kevésbé fásodó szerkezetű. Kétéves növény, az első évben tőleveleket fejleszt és zömök raktározó főgyökeret. A répatest részben a sziklevelek alatti szárrészből fejlődik. A második évben megjelenik a magszára, amelyen fehér szirmú virágai összetett ernyő virágzatot alkotnak. Szár- és tőlevelei egyaránt szárnyaltak, erősen szabdaltak. Termése ikerkaszat.

A termesztett sárgarépa kb. 88% vizet, 7% cukrot, 1% fehérjét, 1% rostot, 1% hamut és 0,2% zsírt tartalmaz. A rost főleg cellulóz, kisebb részben hemicellulóz és lignin. Elhanyagolható mennyiségben tartalmaz keményítőt. A zöldség íze főként a glutaminsavnak és a többi szabad aminosavnak köszönhető. Más savakat nyomokban tartalmaz, ilyenek a borostyánkősav, α-ketoglutársav, tejsav és glikolsav (gyümölcssav); a fő fenolos sav a kávésav. Narancssárga színének okozója a β-karotin, kisebb mennyiségben α- és γ-karotinok. Átlagosan 6–54 mg közötti mennyiségben tartalmaz karotinokat 100 g sárgarépa.

 

Petrezselyem – Petroselinum tuberosum

Taxonómia: Család: Apiaceae, Nemzetség: Petroselinum

 

A gyakran fehérrépának is nevezett petrezselyem (Petroselinum) nemzetség a zellerfélék családjába tartozó, kb. 60 cm magasra növő bokros gyógy- és fűszernövény. Két alaptípusa van: a levélpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem. Eredetileg Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén honos, azonban mára az egész világon elterjedt. A petrezselyem kétéves növény, az első évben a lombja és gyökere fejlődik ki. A második évben magszárat fejleszt, annak a csúcsán ernyős virágzattal, amelyben kaszattermések érnek be. Illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára különösen a téli hónapokban előnyös. A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású.

FENOLÓGIAI ÁLLAPOT
Vetés
Vetés, kelés
2-6 lombleveles állapot
Lombnövekedés, gyökérvastagodás
Lombzáródás, gyökérvastagodás
Betakarítás
Vetés előtt