mobil logo web logo
REGISZTRÁCIÓ
NÉV EGYÉB ELNEVEZÉS
Paradicsom Lycopersicon esculentum, Lycopersicon pomum amoris, Solanum lycopersicum
GALÉRIA
LEÍRÁS

Solanum lycopersicum - Paradicsom
Taxonómia:
Család: Solanaceae, Nemzetség: Solanum

Biológia és morfológia:
Évelő növény, de egyévesként termesztik. Gyökere 30-50 cm-es mélységet ér el átlagosan. Vezetve, vagy támrendszer mellett eléri 1,5-3 m magasságot, de a folytonnövő fajták akár 8 m hosszúságot is elérik. Az oldalsó hajtások a hajtástengelyekből nőnek. A levelek váltakozva állnak, szeldeltek, 10-35 cm hosszúak és 8-28 cm széleses. A virágok maximum 2 cm szélesek, biszexuálisak. A sziromlevelek világossárgák vagy citromsárgák, 5-9 szirommal. Önbeporzó. A gyümölcsök lédús, húsos bogyók 1-10 cm átmérőjűek, különböző formájúak, színük lehet piros, sárga vagy csaknem fehér, felületük sima. A magvak háromszög alakúak, laposak, szürkés sárgák és kb. 1,5-2-3 mm átmérőjűek. Különböző típusok közé tartozik a korai érésű (100-110 napos), a közepes érésű (111-120 nap) és a késői érésű (több mint 120 nap) típusok. Kromoszómaszáma 2n = 24.

Elterjedés:
A vad paradicsom a dél-amerikai csendes-óceáni partvidéken nő egy keskeny sávon. A 19. század közepére széles körben elterjedt.

Ökológia:
Szabadföldön főként magvetéssel termesztik. Hőigényes faj, a magok 15°C-os hőmérsékleten csíráznak. A palánták termesztéséhez az átlaghőmérsékletnek 15-18°C-nak kell lennie, az optimális nappali hőmérséklet 18-24°C, az optimális éjszakai hőmérséklet 10-12°C. Fagyok alatt elpusztul. Szereti a nedvességet, különösen a termésérés időszakában. A gyümölcsök a virágzás után 45-60 nappal érnek. A termésmennyiség erősen a termesztési mód és a fajták függvénye, átlagosan hektáronként 17-50 tonna.

Gazdasági érték:
A gyümölcsök 1,6-6,4 % cukrot, almasavat és citromsavat, rostokat, C vitamint (14-94 mg/100g), A, D, E vitaminokat, karotint, vasat, foszfort, káliumot és sókat tartalmaznak. Frissfogyasztásra alkalmas, a konzervipar ivólevek, pürék, szószok,sózott és pácolt zöldségekhez alkalmazza. Értékes étkezési termék.

FENOLÓGIAI ÁLLAPOT
Vetés előtt
Palántanevelés
Kiültetés előtt
Kiültetéstől betakarításig