mobil logo web logo
REGISZTRÁCIÓ
NÉV EGYÉB ELNEVEZÉS
Paprika Capsicum annuum
GALÉRIA
LEÍRÁS

Capsicum annuum – Paprika
Taxonómia:
Család: Solenaceae, Nemzetség: Capsicum

Biológia és morfológia:
A közönséges paprika vagy termesztett paprika egy közismert félcserje, évelő zöldség és fűszernövény, amely a Capsicum (paprika) nemzetségbe tartozik. Latin neve Capsicum annuum (capsis = „csípés”, annuum = „egynyári”), ami egyrészt a termése csípős ízére utal, másrészt arra, hogy évelő volta ellenére általában csak egy évig szokták termeszteni. Főgyökérrendszere van, mely azonban csak helybe vetett növények esetén tipikus, a tűzdelt növények főgyökere egyenrangú oldalgyökerek tömegét képzi, épp ezért a gyökérrendszer inkább hasonlít bojtgyökérzethez, mint főgyökérrendszerhez. A gyökérzet sekélyen helyezkedik el, a helybe vetett növények valamivel mélyebben gyökeresednek.Kezdetben lágyszárú, később elfásodó, bogasan elágazó. Megkülönböztetünk folytonnövő és determinált fajtákat. Minden egyes nóduszon található egy, ritkábban kettő virág. A determinált fajták egy nóduszon több virágot képeznek és ezen a nóduszon le is áll a növekedés, ezután az ágrendszer idősebb részei képeznek rövid szártagú, a későbbiekben már tovább nem növő elágazásokat. Levelük ép szélű, hegyesedő. Színe a fehérbogyójú fajták esetén világosabb, a hegyes erős típusba tartózó fajtáknál sötétebb árnyalatú.A virág fehér színű, önbeporzó, fakultatív idegen megporzással, ez utóbbit használjuk ki hajtatásban poszméhek telepítése révén, így a termékenyülés biztonságosabb, a termés jobb minőségű. Termésük felfújt bogyó. Lehet csüngő, ill. felálló helyzetű, mely fajtánként változó. Alakja szerint fajtatípusokat különböztetünk meg. Színe gazdasági érettségben lehet sárgás fehér, zöld, sárga, zöldes fehér, míg biológiai érettségben általában piros, esetleg sárga, narancssárga. Érdekességképp említhető, hogy léteznek lila, barna, sőt feketés bogyószínű fajták.

Elterjedés:
Őshazája Közép- és Dél-Amerika; Európában első példányai a hódítások idején hajósok által került át Dél-Amerikából Spanyolországba. Mára az egész világon elterjedt.

Gazdasági érték:
A közönséges paprika táplálkozási értéke nagy, mert sok benne az értékes összetevő és sokoldalúan felhasználható. A paprika termésének csípős ízét az aromatikus aminók csoportjába tartozó szerves vegyület, a kapszaicin okozza, amely a néhány nem csípős fajtából hiányzik is, piros színét pedig a karotinoidokhoz tartozó kapszantin adja. Ez az anyag a paprika termés növekedése, érése során képződik. A C-vitamin-tartalma 100 mg/100 g, de egyes fajták beérett termésében a 300 mg-ot is elérheti. Előnye, hogy savanyítva is megőrzi C-vitamin-tartalmát, ezért téli fogyasztása javasolt. Tartalmaz még illóolajat, cukrot, pektint, ásványi sókat, A, B1, B2-vitamint is. A sokféle karotinoid nemcsak festékanyag, de tápértékük is fontos. A jó minőségű fűszerpaprika élettani hatása összetett, amelyek közül az étvágygerjesztő, és emésztést serkentő hatása emelkedik ki leginkább.

FENOLÓGIAI ÁLLAPOT
Vetés előtt
Csíranövény, palánta
Kiültetés
Növekedés,virágzás
Termésérés, szedés