mobil logo web logo
REGISZTRÁCIÓ
NÉV EGYÉB ELNEVEZÉS
Őszibarack Prunus persicae, Persica vulgaris
GALÉRIA
LEÍRÁS

Őszibarack - Prunus persicae
Taxonómia: Család: Rosaceae, Nemzetség: Prunus

Morfológia és biológia:
A normál (standard) növekedésű őszibarack természetes úton kisméretű, gömb alakú koronát nevel, amely a fényhiány következtében felkopaszodik. Általánosan elterjedt a standard növekedésű őszibarackfajták termesztése. A kompakt és a törpe fák koronájának sűrűsége kedvezőtlen tulajdonság. Termőrészein hármas rügycsoportok fejlődnek. A termővesszők hosszúsága 5-80 cm-ig változhat, a vessző vastagsága 5–9 mm, a beérett vessző barnáspiros. A vessző csúcsán mindig hajtásrügy van, a vesszők oldalán hajtás- és virágrügyek találhatók, amelyek többnyire csoportosan helyezkednek el. Az őszibarack gyümölcse valódi csonthéjas termés. A gyümölcs a fajták többségénél gömbhöz hasonló alakú. A lapos őszibarackok az utóbbi időben választékbővítőként terjednek a termesztésben. A héj szőrözöttsége a simától az erősen serteszőrösig változik. A hús lehet fehér, sárga és vörös.

Elterjedés:
Hazánk az őszibarack termesztés északi határán fekszik. Őshazájának régebben Perzsiát tartották, ami a latin növénytani elnevezésében (malum persicum) is kifejezésre jut. A kutatások ezt nem bizonyították, mivel a kínai irodalomban már i.e. több száz évvel, több helyen is említi, ezért feltételezhető, hogy innen származik. Európai elterjedésének forrása Itália, majd Franciaország.

Ökológia:
Az őszibarack meglepően szélsőséges körülmények között is termeszthető. A melegebb éghajlatú vidékeken, a 35–40° északi és déli szélességi fok között biztonságosabban termeszthető az őszibarack, mint Hazánkban. A téli időszakban mínusz 20°C-nál nagyobb lehűlés a virágrügyeket, a mínusz 25°C-nál nagyobb lehűlés a fás részeket is károsítja. Az őszibarack legeredményesebben a jó vízgazdálkodású, levegős, tápanyagban és humuszban gazdag talajokon érzi jól magát, melyek pH-ja 6–7 körüli.

Gazdasági érték:
Termésátlaga 10-20 tonna hektáronként. Az őszibarack gyümölcseinek energiatartalma 170 KJ/100 g, szénhidráttartalma 9%, és fehérjetartalma 0,7%. Magas rost tartalmú, karotin tartalma 0,5%. A cukrok közül domináns a szacharóz, jóval kisebb mennyiségben fordul elő a glükóz és a fruktóz. A gyümölcsben 0,7% összes savból az almasav 70%, a citromsav 22%. Amerikában és Európában terjednek az alacsony savtartalmú (0,3%) fajták. Az őszibarackban sokféle vitamin, makro- és mikroelem található, ezért élvezeti értéke mellett a korszerű táplálkozásban is fontos szerepe van.

FENOLÓGIAI ÁLLAPOT
Nyugalmi állapot
Rügypattanás
Pirosbimbós állapot, virágzás
Sziromhullás, terméskötődés
Gyümölcsnövekedés, érés
Érés, szüret
Letermett fák