mobil logo web logo
REGISZTRÁCIÓ
NÉV EGYÉB ELNEVEZÉS
Meggy és cseresznye Prunus cerasus, Cerasus vulgaris, Cerasus collina, Prunus cerasus var. typica, Prunus avium, Cerasus avium, Cerasus nigra, Cerasus dulcie
GALÉRIA
LEÍRÁS

Meggy - Prunus cerasus
Taxonómia: Család: Rosaceae, Nemzetség: Prunus


Morfológia és biológia:
Fa vagy cserje, maximum 7 m magasra nő. A korona ovális vagy kerek. A levél ovális, legfeljebb 7 cm hosszú és 5 cm széles, fogazottsága karimás, éles, 1-2 cm hosszú levélnyéllel. A virág kb. 25 mm átmérőjű, 5 db fehér szirommal. 2-4 virág alkotja a virágzatot. Gyümölcse lédús perikarp, átmérője kb. 1,5 cm. A gyümölcsök méret szerint osztva: kicsi - max 3 g, közepes - 3,1-4,5 g, nagy - több mint 4,5 g. Alakja lehet gömb alakú, lapos gömb alakú, széles gömbölyű stb. Kromoszómaszám: 2n = 32


Elterjedés:
A vad faj nem ismert, termesztése a 15. századra nyúlik vissza. Termeszthetőségének északi határa az északi szélesség 60 °-áig terjed.


Ökológia:
Viszonylag ellenáll a fagynak, azonban nem viseli jól a téli hosszan tartó hideget, a mínusz 30°C alatti hőmérsékletet,valamint a tavaszi fagyos és nem fagyos időszakok váltakozását. A szükséges aktív hőmérsékletek összege a korai érési fajtáknak 1400 °C, a késői fajtáknak 2000°C. Könnyű, jó szerkezetű, termékeny, nedves, jól szellőzött talajt kedvel, semleges pH-értékkel (6-7). A talajvíz a területen 1,5 m alatt kell legyen. A szárazságot jól tűri. A keresztbeporzás miatt 2-3 fajta ültetése javasolt.


Hasznosítás és gazdasági érték:
Az egyik legfontosabb csonthéjas növény. A gyümölcsök 6,9-17,5% cukrot, 0,76-3,0% savakat, 9,5-35,6 mg / 100 g aszkorbinsavat, B1, B2, B9, K1, E vitaminokat, karotint, pektint, és tannint tartalmaz. Friss, szárított és fagyasztott formában kerül friss fogyasztásra. Dzsemet, zselét, gyümölcslevet, bort és pálinkát is készítenek belőle. A magok 25-35% zsíros olajat tartalmaznak. Szeszes italok, ragasztó és illóolaj készülhet a csonthéjból. A leveleket gombák és zöldségek tartósítására és pácolására használják. Jó mézelő növény, de dísznövényként is alkalmazzák fajtáit. A fájuk alkalmas alapanyag asztalosok számára. A fák élettartama 25 év. Az első gyümölcsöket 2-3 évvel az ültetés után hozza. Termésátlaga 4-6 tonna hektáronként.


Cseresznye - Prunus avium
Taxonómia: Család: Rosaceae, Nemzetség: Prunus


Biológia és morfológia:
A cseresznyefa eléri a 25-33 m magasságot is. A törzs átmérője 50-60 cm is lehet. A hajtások szőrtelenek, sárgás vagy vörösesbarna színűek vékony szürke bevonattal. A levelek oválisak vagy elliptikusak, akár 16 cm hosszúak is lehetnek, 8 cm szélesek, hegyesek, fényesek, fogazottak. A levélnyél 2-5 cm hosszú. Virágok 2-6-os klaszterekben állnak. A virág 2,5-3 cm átmérőjű, fehér, csészelevelei visszafordultak, vörösesek. A gyümölcsök kerek alakúak (15-24 x 17-26 mm, súlya 2,5-10 g) sárga, feketés-vörös vagy fekete színűek, lédúsak, édes vagy keserű-édes húsuk. A mag ovális, halványsárgás-barna színű, 6-8 x 5-7 mm, súlya 0,23-0,44 g. Kromoszómaszáma 2n = 16.


Elterjedés:
A Fekete és a Kaszpi-tenger között a legnagyobb a fajok sokfélesége. A termesztett fajták vadon élő fajokból nemesítettek, ezek az ősidőkből származnak. Cseresznyét egész Európában termesztenek.


Ökológia:
A cseresznye egy mérsékelt övi növény, fénykedvelő, keresztbeporzású, ezért 3-4 fajtát termesztenek együtt. A fagyállósága gyenge. A növény nem szereti a szárazságot és magas páratartalmat. Közepesen nedves talajt kedveli, ami meszes, ásványi anyagokban gazdag, könnyű szerkezetű. A növények akár 80-100 évig is élhetnek. A cseresznye 4-7 év után fordul termőre.


Hasznosítás és gazdasági érték:
Ennek a fajnak az átlagos termelékenysége 40-50 kg / fa (6,2-6,8 tonna hektáronként 8x8 m ültetéssel). A gyümölcsök 10,1-14,6% cukrot (maximum 18%), 0,32-1,29% savakat, 0,19-0,26% cellulózt, 0,46-0,71% pektint, valamint A és C vitamint tartalmaznak. A virágokat méhek látogatják. A gyümölcsöket többféleképpen használják (friss fogyasztás, lekvár, bor). A magolajat illatszerekhez használják. A kérget cserzéshez és festéshez alkalmazzák, míg fája kiváló alapanyag az asztalosipar számára. A növény dekoratív tulajdonságokkal rendelkezik, sok helyen dísznövényként használják fajtáit.

FENOLÓGIAI ÁLLAPOT
Nyugalmi állapot
Rügypattanás
Fehérbimbós állapot
Virágzás, hajtásnövekedés
Intenzív gyümölcsnövekedés
Gyümölcsérés
Szüret
Letermett fák