mobil logo web logo
REGISZTRÁCIÓ
NÉV EGYÉB ELNEVEZÉS
Kajszi kajszibarack, sárgabarack, Prunus armeniaca, Armeniaca vulgaris, Prunus armeniaca var. typica
GALÉRIA
LEÍRÁS

Kajszi - Prunus armeniaca
Taxonómia:
Család: Rosaceae, Nemzetség: Prunus


Morfológia és biológia:
A fa magassága 6-12 méter. Élethossza 30-40 év (egyes fák 100 évesek is lehetnek). A korona kerek vagy finoman megnyúlt. A törzsátmérő 30-60 cm. A törzs és az ágak kérgének színe barna, nagy szürke átmérőjű lenticellákkal. A fiatal hajtások fényesek, vörösesbarnák. A levelek kerek vagy tojás alakúak hegyes a csúcsuk, ovális a levélalap. A levelek elérhetik a 6-9 cm hosszt is; a levél szélessége eléri az 5-8 cm-t. A levélszélen az élek körvonala egyenletlen. A levélnyelek általában csupaszok, ritkán enyhém molyhosak. Az egyes virágok fehérek vagy rózsaszínűek. A virágok átmérője 30-40 mm. A gyümölcs lédús, perikarp, lekerekített, ovális, általában enyhém molyhos. A gyümölcs hossza elérheti a 2,5 - 5,5 cm-t a termesztett fajták tömege 5,5-80 g között változik. A gyümölcs színe lehet fehér, sárga, narancssárga, narancsvörös. A magvak laposak és keserűek vagy édesek. Kromoszómaszáma 2n = 16


Elterjedés:
A legősibb fosszilis kajszi maradványai az időszámításunk előtti 5-6. századból, Ferganskaja völgyében találták. Hazánk a kajszi termesztés északi határán fekszik, őshazája a mai Kína területén található.


Ökológia:
Nem kedveli a mély fekvésű területeket, kedvező, ha a talaj jó vízelvezető képességgel rendelkezik. Laza, löszös és homokos talajokat kedvel. A sárgabarack a jól szellőző, alacsony só koncentrációjú és pangó víztől mentes talajon terem jól. Télen a mínusz 25-27°C fokot is kibírja, de nem tolerálja a kisebb tavaszi fagyokat sem. A kajszi jól reagál kálium-műtrágyákra.


Gazdasági érték:
A kajszibarack termesztett fajtáinak átlagos termelékenysége 5-10 tonna hektáronként. A betakarítás az évek során ellentmondásos. A gyümölcsök korán érnek, és kiváló ízűek, friss és száraz állapotban, valamint a konzervipar használja. A cukortartalom 4,6-20%. A gyümölcsökben a szerves savak 0,3-2,6%, dinitrogén tartalmú anyagok 0,05-2,7%, cellulóz 0,4-2,7, pektin anyagok 0,05-1,08%. A gyümölcsök magasak az A és a C-vitamin tartalmú. A sárgabarack magjából kivont olajat élelmiszerekként is használják, fáját a faipar hasznosítja. Jó mézelő növény.

FENOLÓGIAI ÁLLAPOT
Nyugalmi állapot
Rügypattanás
Pirosbimbós állapot, virágzás
Terméskötődés, gyümölcsnövekedés
Gyümölcsnövekedés, érés
Érés, szüret
Letermett fák