mobil logo web logo
REGISZTRÁCIÓ
NÉV EGYÉB ELNEVEZÉS
Fűszerpaprika Capsicum annuum var. longum
GALÉRIA
LEÍRÁS

Capsicum annuum var. longum – Paprika
Taxonómia:
Család: Solenaceae, Nemzetség: Capsicum


Biológia és morfológia:
A fűszerpaprika egy közismert félcserje, évelő zöldség és fűszernövény, amely a Capsicum (paprika) nemzetségbe tartozik. Latin neve Capsicum annuum (capsis = „csípés”, annuum = „egynyári”), ami egyrészt a termése csípős ízére utal, másrészt arra, hogy évelő volta ellenére általában csak egy évig szokták termeszteni. Főgyökérrendszere van, mely azonban csak helybe vetett növények esetén tipikus, a tűzdelt növények főgyökere egyenrangú oldalgyökerek tömegét képzi, épp ezért a gyökérrendszer inkább hasonlít bojtgyökérzethez, mint főgyökérrendszerhez. A gyökérzet sekélyen helyezkedik el, a helybe vetett növények valamivel mélyebben gyökeresednek. Kezdetben lágyszárú, később elfásodó, bogasan elágazó. Levelük ép szélű, hegyesedő. Színe a hegyes erős típusba tartózó fajtáknál sötétebb árnyalatú. A virág fehér színű, önbeporzó, fakultatív idegen megporzással, ez utóbbit használjuk ki hajtatásban poszméhek telepítése révén, így a termékenyülés biztonságosabb, a termés jobb minőségű. Termésük felfújt bogyó. Lehet csüngő, ill. felálló helyzetű, mely fajtánként változó.


Elterjedés:
Őshazája Közép- és Dél-Amerika; Európában első példányai a hódítások idején hajósok által került át Dél-Amerikából Spanyolországba. Mára az egész világon elterjedt.


Gazdasági érték:
A fűszerpaprika táplálkozási értéke nagy, mert sok benne az értékes összetevő és sokoldalúan felhasználható. A paprika termésének csípős ízét az aromatikus aminók csoportjába tartozó szerves vegyület, a kapszaicin okozza, amely a néhány nem csípős fajtából hiányzik is, piros színét pedig a karotinoidokhoz tartozó kapszantin adja. Ez az anyag a paprika termés növekedése, érése során képződik. A C-vitamin-tartalma 100 mg/100 g, de egyes fajták beérett termésében a 300 mg-ot is elérheti. Tartalmaz még illóolajat, cukrot, pektint, ásványi sókat, A, B1, B2-vitamint is. A sokféle karotinoid nemcsak festékanyag, de tápértékük is fontos. A jó minőségű fűszerpaprika élettani hatása összetett, amelyek közül az étvágygerjesztő, és emésztést serkentő hatása emelkedik ki leginkább.

FENOLÓGIAI ÁLLAPOT
Vetés előtt
Csíranövény, palánta
Kiültetés
Növekedés,virágzás
Termésérés, szedés