mobil logo web logo
REGISZTRÁCIÓ
NÉV EGYÉB ELNEVEZÉS
Burgonya Solanum tuberosum
GALÉRIA
LEÍRÁS

Burgonya – Solanum tuberosum

Taxonómia: Család: Solenaceae, Nemzetség: Solanum

 

A burgonya a Solanaceae családba tartozó növény, amit keményítőben gazdag gumójáért termesztenek világszerte. Peru és Chile hegyvidékén őshonos az ott élők körülbelül 7000 éve fogyasztják. A 16. században került Európába.

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már 5000 éve termesztik, de fogyasztása már több mint hétezer évvel ezelőttre tehető. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Hosszú ideig tartott mire elterjedt hazánkban. Az 1800-as évektől kezdtek el komolyabban foglalkozni vele, mivel ingyen osztottak szét vetőgumót és II. József magyar király adókedvezménnyel támogatta a termelőket. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát.

A burgonya 50–90 cm magasra növő, lágy szárú növény. A föld feletti rész szárcsomóiból nőnek a hajtások és levelek, a föld alattiból a gyökerek és a tarackok. A tarack (sztóló) csúcsának megvastagodásából alakul ki a gumó. A gumóról, vegetatívan szaporított krumplinak csak a szár és a tarack föld alatti csomóiból előtörő, járulékos gyökerei vannak. Ezek a sűrűn elágazó gyökerek 50–60 cm mélyre hatolnak le. Páratlanul szárnyalt, összetett leveleinek széle ép. A párta és a csésze összeforrása miatt öttagú, fehér, lila, olykor vöröses virágai bogernyőbe tömörülnek. Termése kétrekeszes, sokmagvú bogyó.

Mindennapos, alapvető élelmiszernövény, energiatartalma harmada a kenyérének. Egy kifejlett gumó normális tömege 40–200 g, és többnyire mintegy 18% keményítőt, 1–2% fehérjét, 110–180 mg/kg B-vitamint, 700–1000 mg/kg C-vitamint, valamint kevés A- és K-vitamint tartalmaz.

FENOLÓGIAI ÁLLAPOT
Ültetés előtt
Ültetőgumó, csíranövény
Soroló állomány, intenzív növekedés
Lombfejlődés, lombzáródás
Virágzás, gumókötés
Gumónövekedés
Érés, betakarítás