mobil logo web logo
REGISZTRÁCIÓ
NÉV EGYÉB ELNEVEZÉS
Alma Malus domestica, Malus sylvestris, Pyrus malus
GALÉRIA
LEÍRÁS

Alma – Malus domestica
Taxonómia:
Család: Rosaceae, Nemzetség: Malus

Biológia és morfológia:
A fa 3-6 és 10-14 méter magasra nőhet. A törzs átmérője eléri a 90 cm-t. Koronája széles elágazó, néha gömbölyű vagy ovális. A hajtások sokáig duzzadnak. A rügyek ovális-kúposak. A levelek 5-10 cm hosszúak, tojásdad alakúak, hegyes csúcs és lekerekített vagy enyhén szív alakú alappal. A levélnyél nem több mint a levéllemez 1/3-adának hossza. A virágzat 1-2 vagy 4-5 cm átmérőjű, fehér vagy rózsaszínű. A gyümölcsök alakja, mérete (általában több mint 3 cm átmérőjű), a héj színe és szerkezete, az érettség és a tárolás módja eltérő. A gyümölcsök savanyú, savanyú-édes vagy édes ízűek. A gyümölcs átlagos tömege 150-160 g, de néha eléri a 600 g-ot vagy még a 900 g-ot is. Virágzás áprilistól júniusig tart, gyümölcsérés augusztus és október közötti időszakban jellemző. Kromoszóma száma: 2n = 34, 51, 68.


Elterjedése:
A Malus domestica mérsékelt, meleg éghajlaton nő. Az elosztás északi határa 60-65 fok északi szélességig tart. A vadon élő almafa különböző fajaiból és formáiból származik. Kelet-Ázsia (Távol-Kelet, Oroszország, Japán és Kína) és a Kaukázus az eredetének központja.


Ökológia:
Az almafák megélnek, és jó gyümölcsöt teremnek a vályogos és homokos vályogos talajokon, valamint a homokos talajokon szerves trágyázás mellett. A növekedés és a fejlődés csökkenése a sós, mocsaras és tőzeges talajokon figyelhető meg. Az élettartama 30-100 (átlagosan 60-70 év). A nyári típusokat olyan területeken kell termeszteni, amelyeken megközelítőleg 2000 növekvő napfok van (GDD-Growing Degree Days), őszi típusok a 2200 GDD területeken és a téli típusok 2400 GDD-es területeken teremnek legjobban.


Hasznosítás és gazdasági érték:
A gyümölcsök fontos diétás élelmiszerek, mivel számos értékes vitamint tartalmaznak, 12-13% cukrot, almasavat (3,7-4,1%), citromsavat (0,09-0,13%), pektint (0,43-1,2%) és csersavat (0,025 -0,1%). A gyümölcsöket friss és száraz állapotban használják fel, fő termékek a gyümölcslé, kompót, lekvár, püré, zselé és bor. A termésátlag nagy szórást mutat, hektáronként 10 és 140 tonna közötti, átlagosan 30-40 tonna/ha.

FENOLÓGIAI ÁLLAPOT
Nyugalmi állapot
Rügypattanás
Zöldbimbós, pirosbimbós állapot
Virágzás
Sziromhullás, terméskötődés
Gyümölcsnövekedés kezdete
Gyümölcsnövekedés, érés
Érés, letermett fák
Letermett fák